SVJETSKI DAN VODA 2022.

SVJETSKI DAN VODA – PODZEMNE VODE

Objava: 22. ožujka 2022.

Ove godine Svjetski dan voda obilježava se uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“, a cilj je skrenuti pozornost na važnost podzemnih voda.

Svake godine, na današnji dan 22. ožujka, već 29. godinu zaredom, prema odluci UN-a na konferenciji u Rio de Janeiru iz 1993. godine, obilježava se Svjetski dan voda. Podzemne vode su „temelj“ vodoopskrbe Republike Hrvatske. Mogućnost zahvaćanja raspoložive i čiste vode iz podzemlja često se shvaća jednostavno i samorazumljivo, međutim s razvojem svijeta i gospodarstva, došlo je i do onečišćenja okoliša, a svo onečišćenje koje opterećuje površinu zemlje u konačnici završava u podzemnim vodama. Svijest o važnosti zaštite voda u podzemlju raste, a naročito s pojavama perioda dugotrajnih suša, kao što je to primjetno u ovoj hidrološkoj godini.

U Istri je pitanje raspoloživosti dovoljnih količina podzemnih voda, koje izlaze na površinu na brojnim vodoopskrbnim izvorištima, ključno za funkcioniranje ekonomskog života i glavne grane ekonomije -turizma. Zbog nekoliko loših iskustava iz prošlosti kod stanovništva Istre uvijek postoji svijest o tome da voda nije uvijek izdašna: ponekad su njene količine veoma ograničene.

Uz današnji slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“ koji skreće pozornost na podzemne vode povezana je i funkcija i smisao postojanja IVS – istarskog vodozaštitnog sustava. Cijela ideja ovog projekta, koja je nastala još početkom dvijetisućitih, bazira se na potrebi zaštite podzemnih voda u zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće, od „nevidljivog“, ali itekako prisutnog onečišćenja od nepročišćenih otpadnih voda malih naselja u tim područjima.

Do danas je kroz projekt IVS u sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda malih naselja uloženo oko 230 milijuna kuna vlastitih sredstava, prikupljenih putem naknade od 1 kune po kubiku utrošene vode od sva tri vodovoda, te još oko 45 milijuna kuna sredstava od Hrvatskih voda i fondova. Pri tome je do sada sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda dobilo 18 malih naselja u središnjoj Istri, što je osim zaštite podzemlja rezultiralo i podizanjem kvalitete života na tim područjima. Za daljnjih dvadesetak naselja sustavi su u različitim fazama izgradnje, projektiranja i pripreme.

Projekti zaštite voda su skupi, ali kako se u Istri često govorilo: „Najskuplja je ona voda koje nema“ . Zato ostajemo odlučni da i dalje radimo na provođenju ovog projekta u cilju osiguranja čistog i sigurnog podzemlja kao izvorišta vodoopskrbe za nas i našu djecu.

STRETAN VAM 22.OŽUJKA – SVJETSKI DAN VODA.

SVJETSKI DAN VODA 2022.
Skip to content